Паровий тунель petfood
Паровий тунель / кухня
Паровий тунель для виробництва кормів для домашніх тварин є однією із зразково-показових одиниць в лінійці технологічного устаткування виробництва компанії FTNON (Голландія), партнером якої в Україні є компанія «ЛОГРУС». Справа в тому, що нідерландська компанія Food Technology Noord — Oost Nederland B.V. або скорочено FTNON, яка з 2018 року входить до групи John Bean Technologies (JBT), виготовляє подібне обладнання ще з 1963 року. Парові тунелі компанії FTNON Ви можете бачити у більшості великих, а також середніх виробників кормів для котів та собак по всьому світу (іноді з додатковим логотипом ОЕМ постачальника). І це не дивно, оскільки компанія FTNON (Нідерланди) є одним з родоначальників технології вологої екструзії м’ясних напівфабрикатів на двошнекових екструдерах, включаючи екструдери для виробництва кормів для домашніх тварин.
До речі, перший екструдер для виробництва продуктів харчування був випущений в 1870-х роках і на ньому виробляли сосиски та ковбаси. З 1930-х років за допомогою екструдерів стали виготовляти макаронні вироби та сухі сніданки, а перша екструдерна лінія для виробництва корму для домашніх тварин з’явилася у Nestle Purina Dog Chow у 1957 році. І це незважаючи на те, що перший готовий корм для домашніх тварин з’явився лише у кінці XIX століття завдяки Джеймсу Пратту. До речі, англійською ця лінія звучить як pet food production line. Але давайте все по порядку.
Коли ми говоримо паровий тунель для pet food, ми практично завжди маємо на увазі так звану кухню для виробництва вологих кормів для домашніх тварин. Кухня фактично є окремою і досить великою лінією у складі усього технологічного циклу по виробництву корму для собак та котів. Давайте розберемося детальніше з цим. Отже, кухня призначена для перетворення м’ясної емульсії, яку ми отримали в цеху м’ясопідготовки із заморожених або охолоджених м’ясних напівфабрикатів, в практично готові м’ясні шматочки, які надалі разом з підливою або соусом подаються в машину фасування кормів для тварин в стоячі реторт пакети типу дойпак для подальшої стерилізації в автоклаві. На цьому етапі відбувається безліч дуже важливих з точки зору якості фінального продукту фізико-хімічних процесів, при яких сира і нещодавно розморожена м’ясна сировина фактично підварюється, набирає необхідну кількість енергії, отримує мікробіологічну стабільність після термічної обробки за допомогою прямої подачі пари в паровому тунелі, набирає вигляду шматочків, за потреби підфарбовується, а також підсушується в тунелі охолодження. Тепер про все це покроково.
Паровий тунель FTNON або кухня Food Technology Noord — Oost Nederland B.V., яка є другим етапом після ділянки м’ясопідготовки, складається з наступних одиниць технологічного устаткування для виробництва вологих кормів типу шматочки в підливі / chunks in gravy, що вироблено з нержавіючої сталі харчових марок AISI 304 і AISI 316L, а також харчових пластиків згідно з директивою ЄС і стандартами FDA:
- бункер для подачі емульсії;
- пристрій для фарбування емульсії;
- екструдер м’ясної емульсії петфуд;
- паровий тунель petfood;
- охолоджувальний тунель стрічок / смужок;
- пристрій нарізки стрічок на шматочки пет фуд;
- охолоджувальний тунель для шматочків петфуд;
- транспортер шматочків, що їх відводить на фасування.
Як Ви можете помітити, кожна одиниця обладнання безпосередньо пов’язана з попередньою і разом вони утворюють безперервний процес термічної обробки розмороженого м’яса у вигляді емульсії з подальшим його перетворенням на шматочки м’яса, які використовуються в кормах для котів та собак. Варто відзначити, що до кухні також відноситься і система підготовки підливи або соусу, яка зазвичай встановлюється недалеко від машини фасування в готові реторт пакети дой-пак корму для котів та собак. Але про цей пристрій ми поговоримо на окремій сторінці, присвяченій саме petfood gravy preparation unit.
Принцип дії роботи кухні давайте розглянемо для кожної одиниці обладнання окремо. Як Ви могли здогадатися, бункер для подачі м’ясної емульсії на екструдер зазвичай розташовується поряд з ділянкою м’ясопідготовки для виробництва кормів для домашніх тварин, звідки готова м’ясна емульсія потрапляє у бункер. Емульсійний бункер за допомогою двох вбудованих одногвинтових шнекових насосів подає емульсію при температурі прибл. + 5С на екструдер. По дорозі, якщо це передбачено технологією виробництва вологих кормів для котів та собак, одна або обидві половини емульсії забарвлюються в додатковий колір, який по факту є водним розчином сухої крові тваринного походження, яка так подобається нашим домашнім улюбленцям. Цей процес відбувається в пристрої для завдання кольору в емульсію. Коли емульсія потрапляє в екструдер, він за допомогою двох вбудованих шнеків продавлює емульсію через так звану матрицю далі на конвеєрну стрічку парового тунелю. Природно, матриці в екструдері легко міняються, оскільки саме від їх розмірів та геометричної форми отворів залежить те, якої форми буде надалі шматочок м’яса в підливі. Матриця (або extruder die) має велику кількість отворів квадратної, круглої, прямокутної, трикутної або будь-якої іншої форми, через які емульсія потрапляє на конвеєр парового тунелю у вигляді стрічок або смужок. Клієнт може вибрати один з двох матеріалів виконання стрічки для парового тунелю компанії Food Technology Noord — Oost Nederland B.V.:
- з нержавіючої сталі;
- з тефлону (вірніше кевлара, покритого тефлоном).
Швидкість обертання стрічки у паровому тунелі, тобто час, який м’ясо проводить усередині парового тунелю FTNON, спочатку задається на панелі керування усією кухнею технологом в певну програму (по виду фінального продукту та типів сировини, що використовується), а оператор лише вибирає необхідний продукт на екрані. Як нескладно здогадатися з малюнків, в паровому тунелі на безліч стрічок з м’ясної емульсії подається пара зверху та знизу. Збоку знаходиться так звані водяні замки або водяні затвори, які запобігають поширенню пари поза зоною термічної обробки м’ясної емульсії, а також сприяють збереженню енергії і зменшенню додаткової подачі пари в сам тунель. Пара, що подається на емульсію з верхньої частини парового тунелю, конденсується на поверхні продукту — емульсії і ми тим самим досягаємо потрібного нам нагріву продукту в його серцевині / середині стрічки до потрібної нам температури. Пара, що подається знизу стрічки, конденсується на самій стрічці, тим самим нагріваючи емульсію більш плавно знизу, забезпечуючи поступовий нагрів усієї структури смужки емульсії, що знаходиться на конвеєрній стрічці парового тунелю. Звісно, час та температура подання пари також є стандартними параметрами для регулювання і завдання рецептури на паровому тунелі FTNON для виробництва кормів для домашніх тварин від компанії «ЛОГРУС». Такі параметри завжди регулюються залежно від сировини, що використовується та технології виробництва вологих кормів для котів та собак.
Нагрівшись до необхідної температури, напр., до +92С в серцевині самої смужки, емульсія у такому вигляді надходить на наступний етап — охолодження. Охолоджувальний конвеєр працює за принципом подання повітря за допомогою високопотужних вентиляторів безпосередньо на сам продукт. Врахуйте, повітря, що подається для охолодження стрічки / смужок м’ясної емульсії, береться безпосередньо з приміщення. Тому гігієнічні вимоги до цеху з виробництва кормів для домашніх тварин практично нічим не відрізняються від вимог, що пред’являються до заводів з виробництва продуктів харчування та напоїв.
Коли смужки з м’ясною емульсією істотно охолонули за час перебування в охолоджувальному тунелі, вони плавно переміщаються на наступну станцію – пристрій нарізки стрічок емульсії на шматочки. Різак смужок або нарізна установка або cutting unit для емульсії є досить простим і одночасно цікавим пристроєм. Річ у тому, що окрім ножа і контр-ножа, швидкість роботи яких регулюють довжину / розмір отриманого шматочка м’яса, тут також застосована система регулювання кута нарізання шматочка від 0 до 45 градусів. Таким чином, Ви можете отримати шматочок м’яса не лише у вигляді кубика, але й у вигляді прямого або похилого паралелепіпеда. Вибачте за посилання на курс математики за 5 клас.
Коли із смужок звареної емульсії ми одержали шматочки, їх знову відправляють на охолодження в другий (цього разу вже опціональний) конвеєр охолодження шматочків корму або cooling tunnel for pet food chunks. Безперечним плюсом наявності другого тунелю охолодження в лінії виробництва вологого корму для домашніх тварин FTNON є їхнє подальше підсушування та суттєве зменшення прилипання на подальшому конвеєрі подачі шматочків на фасування. Якщо бути зовсім точним, то таких конвеєрів може бути і 2 і 3 і ще більше, залежно від продуктивності парового тунелю / кухні та підібраних під неї машин фасування в готовий реторт пауч типу дойпак.
Переваги парового тунелю / кухні для виробництва кормів для домашніх тварин FTNON полягають в наступному:
- надійний партнер для клієнтів у всьому світі з 1963 року;
- власне виробництво всього запропонованого обладнання;
- можливість вибору матеріалу стрічки парового тунелю;
- автоматичний контроль усього циклу виробництва шматочків;
- максимально гнучкі та розширені налаштування параметрів лінії;
- багаторівневий контроль доступу до налаштувань устаткування;
- реально високий up-time парового тунелю для pet food;
- низька вартість обслуговування устаткування ftnon;
- проста переналадка та можливість віддаленого підключення;
- визнана у всьому світі висока якість продукту.
Характеристики автоматизованої лінії з виробництва шматочків вологого корму для котів та собак Food Technology Noord — Oost Nederland B.V.:
Продуктивність: | від 400 до 2’000 кг/год. в базовому виконанні |
Довжина лінії: | від 20 м в залежності від комплектації та продуктивності |
Ширина стрічки: | від 400 до 1600 мм |
Споживання пари: | прибл. 100 кг/год. (в якості прикладу) |
Споживання ел/ен.: | прибл. 9 кВт/год. (в якості прикладу) |
Матеріал виконання: | нержавіюча сталь, тефлон, інші FDA-approved матеріали |
Напрямок: | лівосторонній / правостороній |
Якщо Ви хочете купити паровий тунель для виробництва консервів для котів та собак або шукаєте кухню з тунелем для випуску вологого корму для домашніх тварин, будемо раді спілкуванню з Вами. Оскільки наша спеціалізація — це, як говорять європейці, complete production line and separate equipment for pet food processing and packaging. Насправді, ми будемо вдячні, якщо Ви поділитеся з нами Вашим баченням розвитку ринку кормів для домашніх тварин в Україні і, за наявності власних амбіцій, запросите у нас комплектну лінію виробництва вологих кормів для собак та кішок. Звертайтеся, завжди раді допомогти Вам в цьому!