М’ясопідготовка petfood
Ділянка мясопідготовки petfood
Увесь перелік технологічного обладнання для м’ясопідготовки при виробництві кормів для домашніх тварин є візитною карткою компанії KARL SCHNELL (Німеччина), офіційним партнером якої в Україні є компанія «ЛОГРУС». І причин тут чимало.
По-перше, починаючи з 1950 року наш партнер має колосальний успішний досвід у виробництві технологічного обладнання для таких сегментів:
- виробництво сухих та вологих кормів для домашніх тварин, включаючи шматочки в підливі, шматочки в желе, паштети / пате / pate, рубане м’ясо та м’ясні шматочки в соусі, екструдоване або рване м’ясо, м’ясо після пауерхітера, свіже м’ясо у натуральних сухих кормах для собак та котів;
- переробка м’яса, включаючи виробництво варених ковбас, сосисок, сардельок, паштетів, тушкованого м’яса, рубленого м’яса;
- виробництво готових блюд, включаючи перші та другі страви, спреди, паштети тощо;
- виробництво усього спектру твердих сирів, продукту сирного, сирних паст та соусів, замінників сиру для піци та аналогового сиру;
- виробництво дитячого харчування та пюреподібних продуктів з м’яса, риби, овочів та фруктів, плодів, горіхів, зелені тощо;
- виробництво солодощів та кондитерських виробів, включаючи цукерки з марципановою начинкою.
По-друге, наявність з самого початку власної бази та фахівців для металообробки, повного спектру устаткування для роботи з нержавіючою сталлю, висококласних інженерів та механіків, дає можливість компанії Karl Schnell отримувати в якості постійних клієнтів цілий список провідних світових виробників кормів для домашніх тварин, включаючи ТОП-3 виробника петфуду у світі, компанії з ТОП-100 виробників ковбас та м’ясної продукції в Європі, більшість відомих сироварів та найкращих у світі брендів з виробництва дитячого харчування. Наявність таких замовників, враховуючи їх постійно зростаючі вимоги не лише до якості та характеристик самого обладнання, а й до таких параметрів, як гігієна харчового виробництва та виробництва собачого та котячого корму, легкість в експлуатації та обслуговуванні технологічного устаткування Karl Schnell (Німеччина), а також максимально можливий up-time роботи цього обладнання, змушують нашого партнера бути не просто провідним постачальником якісного технологічного устаткування для виробництва корму для непродуктивних тварин, ковбас та м’ясних виробів, твердих сирів та готових перших і других страв тощо, але і задавати вектор розвитку усієї харчової машинобудівної галузі в цілому, залишаючись ось вже не один десяток років світовим лідером.
Третьою причиною, чому німецька компанія Karl Schnell є світовим лідером у виробництві технологічного обладнання для виробництва вологого корму для домашніх вихованців — це наявність у штаті та можливість надати своїм клієнтам послуги професійного консультанта по налагодженню технології виробництва вологих та сухих кормів для кішок і собак. Так само, як це робиться і для клієнтів з інших сегментів харчової промисловості, наприклад, у виробництві готових перших та других страв на м’ясній та овочевій основі, де технологічне обладнання компанії Karl Schnell ось вже останні пару десятків років є запорукою якісно виготовленого продукту та 100% повторюваності кожної партії.
В якості ще одного важливого аргументу можна назвати наявність чітко відлагодженої системи роботи зі своїми постійними замовниками за системою trade-in, коли після певного часу (напр., через 20 років), Ви захочете оновити парк свого технологічного устаткування фірми Karl Schnell на нове цього ж виробника, із-за впровадження у себе на виробництві собачого корму зовсім інших стандартів автоматизації (як варіант). Річ у тому, що навіть через 20 років обладнання нашого партнера не просто «працює», воно відмінно працює і приносить Вам прибуток. Крім того, воно ще й дуже затребуване на світовому ринку! Недаремно, компанія-виробник легко викупляє своє вживане обладнання та постачає клієнтам натомість нове. Відновлене вживане устаткування Karl Schnell для м’ясопереробки, та ще й з гарантією від виробника, може підкупити не одного початківця-виробника кормів для тварин та виробника ковбас і сосисок, ну або просто того, хто не звик ризикувати великою сумою відразу. А ось ПЛК, які були доступні в 80-х та 90-х роках минулого століття з їх кнопковим керуванням, за своїми можливостями вже явно не дотягують до сьогоднішніх стандартів та базових функцій сучасної технологічної лінії. Саме тому провідні світові виробники продуктів харчування та корму для тварин і змінюють існуюче технологічне устаткування Karl Schnell на нове.
А ще хочеться додати від себе. Компанія Karl Schnell — це справжній «криголам», який своєю завзятістю та небажанням знижувати якість свого устаткування для м’ясопереробки для оптимізації його ціни, ламає сталий тренд на зменшення товщини металу, заміну металевих комплектуючих на пластикові, спрощення і здешевлення використовуваних компонентів та перехід з європейських брендів на азіатські. Своїм прикладом виробник показує, як можна та потрібно виробляти і продавати дороге, але надійне технологічне обладнання, комплектні ділянки м’ясопідготовки для виробництва кормів для домашніх тварин і цілі лінії виробництва кормів для котів та собак, які протягом наступних 20 років працюватимуть також без зупинок, як вони працювали відразу після їх введення в експлуатацію. І це дуже важливо для тих, хто розуміє, що при постійному зростанні конкуренції на ринку, зниження витрат на виробництво своєї продукції необхідно шукати не в заміні інгредієнтів та упаковки на менш якісні або з гіршими споживчими характеристиками, а в підвищенні часу завантаження власного виробництва, тобто збільшенні up-time Вашої виробничої лінії. Саме так Ви зможете отримати найменшу складову в долі загальних витрат на виробництво. Але це довга розмова про так зване Life Cycle Cost або Total Cost of Ownership. Про це поговоримо окремо.
На цій сторінці Ви зможете знайти відповіді на такі питання: як і де роблять вологий корм для котів та собак? З чого і як саме роблять вологий котячий корм? З чого конкретно складається вологий корм в пакетиках для котів та собак дрібних порід? Але врахуйте, що завдання цієї сторінки сайту лише натякнути, в якому напрямі треба дивитись, щоб отримати вичерпні відповіді на такі питання: Що таке вологий корм для котів і чому коти вважають за краще саме вологий корм? Чому вологий корм пахне м’ясом та субпродуктами? Які переваги має сухий і вологий корм для котів та собак різних порід?
Почнемо з ділянки м’ясопідготовки для pet food. Зупинимося на тому, з яких одиниць технологічного обладнання він зазвичай складається, який принцип його дії і з якими основними завданнями повинна справлятися м’ясопідготовка при виробництві корму для домашніх тварин. Або як кажуть іноземці: complete production line and separate equipment for pet food processing and packaging. Тепер все по порядку.
Цех м’ясопідготовки або як його ще називають ділянка м’ясопідготовки — це технологічно пов’язаний між собою набір обладнання процесної частини фабрики по виробництву вологих кормів для котів та собак pet food production line. Саме він є першим етапом в технології виробництва вологого корму для домашніх вихованців, в якому відбувається перетворення блоків замороженого або охолодженого м’яса на емульсію, в яку в процесі її виробництва додатково вносяться необхідні вологі та сухі компоненти згідно з рецептурою, по якій виготовляють вологий собачий корм та корм для котів. Результатом роботи цеху м’ясопідготовки на фабриці по виробництву вологих кормів для непродуктивних тварин являється високоякісна і стабільна емульсія, що містить усі необхідні інгредієнти згідно з рецептурою виробника корма, яка надалі прямує на екструдер, встановлений на паровому тунелі. Принцип дії ділянки м’ясопідготовки полягає в максимально дбайливому дробленні блоків замороженої та охолодженої м’ясної сировини, субпродуктів тваринного походження та інших вологих інгредієнтів з подальшим їх ефективним подрібненням, змішуванням, емульгуванням та гомогенізацією для отримання м’ясної емульсії із заданими параметрами стабільності, щільності та вологості.
Ділянка м’ясопідготовки, як частина технології виробництва вологих кормів для котів та собак petfood line, може включати наступні одиниці обладнання для переробки свіжого, охолодженого або замороженого м’яса, субпродуктів та іншої сировини :
- система зважування м’ясних субпродуктів та інгредієнтів;
- блокорізка для набору необхідної кількості м’яса;
- транспортер подання блоків замороженого м’яса на дробарку;
- металодетектор з функцією відбраковування некондиційних блоків;
- дробарка / подрібнювач блоків замороженого м’яса;
- стрічкові та шнекові транспортери подрібненого м’яса;
- вовчок та комбінований подрібнювач м’ясної сировини;
- вовчок-мішалка або міксер для м’ясної сировини;
- бункери-накопичувачі та бункери-живильники для м’яса;
- підйомники та пристрої, що подають м’ясні інгредієнти;
- подаючи насоси — живильники для транспортування в’язких мас;
- процес-автомат: мішалка, чашковий кутер, емульситатор;
- емульситатори поточного / лінійного / безперервного та порційного типів;
- інше устаткування за запитом.
Про системи зважування та нарізки за допомогою блокорізки для замороженого м’яса ми детально говорити не будемо, оскільки підбір таких одиниць дуже залежить від запланованої кількості необхідної сировини для кожної партії вологого корму для котів та собак. Також, як і про конвеєр для подання блоків охолодженого або замороженого м’яса на дробарку / подрібнювач мороженого м’яса зі встановленим металодетектором та системою відбракування / повернення того, що не пройшло первинний контроль на наявність чужорідних металевих включень м’ясної сировини. До цієї ж групи «простих» компонентів технологічної лінії для виробництва вологого корму для котів та собак відносяться усі стрічкові та шнекові транспортери, що зазвичай використовуються в лініях безперервного виробництва, а також підйомники, що подають пристрої, візки та контейнери для транспортування м’ясної сировини та інгредієнтів між процесами при порційному методі виробництва корму для собак та котів.
Стандартна дробарка KS тип 487 або подрібнювач блоків замороженої сировини може бути як окремою одиницею обладнання в цеху м’ясопідготовки, так і бути вбудованою в технологічну лінію при безперервному процесі виробництва корму. При цьому ця ks дробарка, залежно від модифікації та механізму подання блоків і відведення дробленого продукту, може мати продуктивність від 3 до 7 тонн в годину. А ось KS дробарка для повної палети замороженого м’яса, або як її ще називають палетна дробарка, призначена для переробки замороженого м’яса, субпродуктів та м’ясних інгредієнтів із значно більшою продуктивністю. Так, маючи один приводний вал, палетна дробарка PB1 може видати до 15 тонн дробленого м’яса в годину, а з двома валами палетна дробарка KS PB2 виходить вже на 30 тонн в годину. І такі машини працюють у другого у світі за величиною виробника кормів для домашніх тварин,на більшій частині заводів в Європі, Америці та Азії.
Наступним етапом підготовки м’ясної сировини для виробництва м’ясних або м’ясо-рослинних консервованих кормів для домашніх тварин йде більш мілке подрібнення замороженої або охолодженої м’ясної сировини за допомогою класичних KS вовчків або комбінованих подрібнювачів combi grinder. В порівнянні з вовчком / м’ясорубкою, комбінований подрібнювач має у своїй конструкції додаткову блокорізку, що дозволяє подрібнювачу без переналадки переробляти охолоджене або заморожене м’ясо у будь-який момент. Мішалки ж або просто ks міксери, маючи продуктивність у базовому виконанні до 6 тонн в годину, залежно від поставлених завдань, можуть комплектуватися із заводу як шнековими, так і лопаточними або черв’ячними валами змішування. До того ж, мішалку / міксер можна додатково конфігурувати такими опціями як система прямого подання пари, подвійна сорочка корпусу, подання рідкого азоту або вуглекислоти для охолодження, тензодатчики для контролю ваги, підйомник, вакуумний пристрій тощо. Загалом, ці пристрої отримали широке застосування стандартизації м’яса та м’ясної емульсії при виробництві корму для домашніх тварин.
На окрему увагу заслуговують емульситатор та процес-автомат Karl Schnell, які фактично і є серцем усієї ділянки м’ясопідготовки на виробництві вологих кормів для собак та котів. Головне завдання цих пристроїв полягає у створенні необхідної м’ясної емульсії за допомогою вбудованого ріжучого механізму з високою продуктивністю та тривалим терміном служби. До речі, у компанії Karl Schnell існує кілька видів ріжучих механізмів, включаючи CutFix та RotaPlate, для встановлення в ks эмульситаторів та ks процес-автоматів власного виробництва. На відміну від ks эмульситаторів серій F, FD і FL, які можуть бути вбудовані в потокову лінію і є відмінним рішенням для безперервного технологічного процесу виробництва собачого корму, процес-автомати Karl Schnell серій B, FV, FC і FD є окремими машинами, які забезпечують лише циклічний спосіб виробництва, хоча і з досить великою продуктивністю з готового продукту до 6 тонн на годину. Проте, у процес-автоматів KS є одна безперечна перевага перед класичними эмульситаторами. У процес-автоматі karl schnell можна відразу вирішувати декілька технологічних завдань: подрібнення, змішування, емульгування та гомогенізацію м’ясної сировини. При цьому тільки процес-автомат можна доукомплектувати із заводу такими корисними опціями, як система прямого подання пари, система вакуумного завантаження сухих інгредієнтів, подання холодної або теплої води, подвійна сорочка нагріву або охолодження тощо. І ще, подивіться, скільки процес-автомат збереже Вам місця на виробництві в порівнянні з набором окремих одиниць обладнання, які виконуватимуть ті самі завдання в цеху м’ясопідготовки!
Про що ще забули згадати? Зберігання та дозування сухих інгредієнтів відбувається традиційно в окремому, сусідньому до м’ясопідготовки приміщенні. Хоча сухі інгредієнти для завдання в м’ясну емульсію можуть подаватися вручну або за допомогою системи вакуумної подачі безпосередньо в процесне обладнання (напр., в процес-автомат), де відбувається змішування м’ясних напівфабрикатів та вологої сировини з сухими добавками і компонентами, що входять в рецептуру вологих кормів для котів та собак.
Хочемо також нагадати, що в цьому розділі йдеться лише про виробництво м’ясної емульсії для виробництва вологих кормів для домашніх тварин. А це лише 50% ваги реторт пакету / пауча з вологим кормом, які сьогодні такі популярні серед господарів котів та собак дрібних порід у світі. Тому коли на цій сторінці йдеться про продуктивність м’ясопідготовки у розмірі 6 тонн на годину, врахуйте, що при класичному розподілі 50 : 50 шматочків в підливі, загальна продуктивність фабрики по виробництву корму в цьому випадку складає 12 тонн м’ясних консервів для собак та котів на годину, а це 120’000 паучів на годину або 2’000 паучів за хвилину, ну або близько 75’000 тонн вологого корму в 100-грамових автоклавованих реторт пакетах на рік. А тепер уявіть, яким має бути об’єм ринку вологих кормів для домашніх тварин в Україні, щоб вийти на нього з такою продуктивністю відразу? І це лише паучі, а не варто забувати про наявність на ринку корму для котів та собак у банках, ламістері / алютреях, в ковбасній оболонці тощо.
Будемо раді, якщо ця інформація виявиться Вам корисною для формування уявлення з чого складається технологічна лінія виробництва консервів для котів та собак, вірніше тільки одна її частина – м’ясопідготовка. Будемо також раді, якщо в планах Вашої компанії стоїть підготовка та запуск виробництва корму для тварин і ми разом зможемо обговорити, як ми можемо бути корисними Вам у цьому. Також будемо вдячні тим, хто вже робить сухий корм для котів та собак і планує подальший розвиток в сегменті вологих кормів. Будемо раді запропонувати оптимальне технічне та технологічне рішення для швидкого і ефективного запуску Вашого виробництва. А якщо Ви вже виробляєте і вологі корми також, Ваше бажання оптимізації виробничих процесів на ділянці м’ясопоідготовки або meat preparation може також бути реалізоване з нашою участю. Ми також зможемо бути корисними Вам в зниження відходів і підвищенні продуктивності технологічного обладнання для виробництва вологих кормів для домашніх тварин. Як резюме: якщо Ви хочете купити м’ясопідготовку для виробництва консервів для котів та собак або шукаєте дробарку для блоків замороженого м’яса, а також процес-автомат для випуску вологого корму для домашніх тварин, будемо раді детальнішому спілкуванню з Вами на ці теми. Звертайтесь, будемо раді співпраці!